Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrej kondycji naszych zębów. Niektóre produkty spożywcze w szczególności przysłużą się naszym zębom. Jeśli zdrowo się odżywiasz, może zdziwić Cię fakt, że niektóre produkty uchodzące za zdrowe mogą negatywnie odbijać się na kondycji zębów. Poniżej stworzyliśmy listę najzdrowszych i najmniej przyjaznych produktów dla naszych zębów. Sprawdź, co warto jeść a czego unikać lub ograniczać komponując jadłospis.
Najzdrowsze produkty dla zdrowia jamy ustnej.
- Ryby – Najlepsze będą te tłuste jak tuńczyk, halibut czy łosoś. Tłuste ryby są bogate w witaminę D. Witamina D ma największy wpływ na twardość zębów. Witamina D jest również odpowiedzialna za przyswajanie wapnia i fosforu oraz mineralizację kości.
- Brokuły – Brokuły to warzywa bogate w błonnik. Błonnik pomaga oczyścić zęby i dziąsła, a także wzmaga wydzielanie śliny. Ślina jest naturalną ochroną przed chorobami zębów i dziąseł. Brokuły są również bogate w witaminę C a ta działa przeciwbakteryjnie, oraz zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych.
- Marchew – Marchew jest bogata w witaminę A, która doskonale przyczynia się do zwalczania próchnicy oraz wzmocnienia dziąseł. Dodatkowo, chrupanie twardych warzyw takich jak marchewka czy kalarepa pomaga usunąć osad z powierzchni zębów.
- Jogurt naturalny – produkty mleczne zawierają wapń i fosforany. Tam, gdzie nastąpiła demineralizacja szkliwa pod wpływem innych produktów, te związki wbudowują się, naprawiając strukturę zębów. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w jogurcie naturalnym wpływają korzystnie na prawidłową florę przewodu pokarmowego, w tym jamy ustnej.
- Zielona herbata – Zawarte w niej związki polifenolowe hamują rozwój bakterii w jamie ustnej i chronią błonę śluzową przed zakażeniami. Zielona herbata zawiera niezbędny dla zębów fluor, który wzmacnia szkliwo i utrudnia tworzenie się płytki nazębnej. Regularne picie zielonej herbaty pomaga walczyć z próchnicą i chorobami przyzębia.
Produkty, które nie służą naszym zębom:
- Cytrusy – Kwaśne środowisko nie jest korzystne dla zębów- przez to stają się bardziej podatne na działanie bakterii i wrażliwsze na ciepło lub zimno. Zawarte w cytrusach kwasy niszczą szkliwo zębów. Po spożyciu cytrusów nie należy myć zębów, bo można doprowadzić do ich uszkodzenia. Należy odczekać, aby ślina mogła w naturalny sposób zrównoważyć poziom pH w ustach.
- Napoje energetyczne – Napoje energetyczne obniżają pH jamy ustnej i powodują rozpuszczanie szkliwa. Jeśli regularnie sięgamy po tzw. „energetyki” szkliwo z czasem staje się coraz mniej trwałe, przez co bakterie, bez przeszkód mogą wnikać w głąb miazgi zębowej, doprowadzając do powstania próchnicy. W efekcie zęby ulegają osłabieniu.
- Suszone owoce – Zawierają dużą dawkę fruktozy, która stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii . Dodatkowo przez swoją lepkość mają skłonność do przywierania do zębów. Ze względu na swoje właściwości powinny być spożywane w umiarze, a najlepiej po ich zjedzeniu umyć zęby.
- Chipsy – Chipsy pomimo tego, że nie są słodkie, składają się głównie ze skrobi, która rozkłada się w ślinie na szkodliwe dla zębów cukry proste. Dodatkowo, rozdrobnione chipsy oblepiają zęby a rozdrobnione cząsteczki zalegają w przestrzeniach międzyzębowych, gdzie drobnoustroje mają idealne warunki do namnażania.
- Alkohol – każdy alkohol wpływa negatywnie na śluzówkę jamy ustnej sprzyjając m.in. powstawaniu aft. Dodatkowo alkohol wpływa na zmniejszenie produkcji śliny, przez co bakteriom łatwiej rozwinąć się w jamie ustnej. Szczególnie niekorzystne dla zębów będzie wino – zawierające ciemne barwniki (chromogeny) które powodują przebarwienia i kwaśne PH.
Kto by pomyślał, że dieta ma tak duży wpływ na zęby ? Następnym razem delektując się ulubionymi potrawami, zastanów się czy są one korzystne dla zdrowia Twoich zęby. Oczywistym jest, że nie wszystkie produkty uchodzące za niezdrowe dla zębów warto całkowicie eliminować z diety. Trzeba natomiast pamiętać o myciu zębów po każdym posiłku i płukaniu jamy ustnej.